Gevangenisstraffen geëist voor ingenieuze grootschalige witwaspraktijken met schroot

Het OM heeft in een onderzoek naar grootschalige witwaspraktijken met geleverd schroot gevangenisstraffen geëist.

In een omvangrijk witwasonderzoek zijn dinsdag gevangenisstraffen variërend van tien maanden tot vijf jaar geëist tegen tien verdachten, waaronder zes natuurlijke personen en vier bedrijven. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie (OM) aanzienlijke geldboetes, variërend van 25.000 tot 50.000 euro voor de natuurlijke personen en 100.000 tot 500.000 euro voor de bedrijven.

Het strafrechtelijk onderzoek, codenaam 26TheVillage, werd in januari 2019 gestart door het Landelijk Parket van het OM. Het onderzoek volgde op de ontdekking in een andere zaak waarbij een persoon betalingen ontving zonder duidelijke tegenprestatie, behalve het leveren van schroot aan een schrootbedrijf in Zwijndrecht. Bij nader onderzoek bleek dat deze schroothandelaar ook ongebruikelijke betalingen deed aan bedrijven die zich niet bezighielden met schroot, maar bijvoorbeeld met onroerend goed beheer of de handel in consumentenartikelen. Een andere schroothandelaar uit Rotterdam bleek eveneens dergelijke betalingen aan deze bedrijven te doen. Vandaag stonden de schrootbedrijven, de betrokken bedrijven en de personen achter deze bedrijven voor de rechter.

De verdenkingen strekken zich uit over de periode van 2016 tot en met 2020, waarbij aanzienlijke geldbedragen van enkele tienduizenden euro’s tot tonnen per keer werden overgemaakt van de bankrekeningen van de schroothandelaren naar niet-gerelateerde bedrijven. De verdachten creëerden de illusie dat deze bedragen verband hielden met geleverd schroot, oud ijzer of ander afval door middel van valse facturen. In werkelijkheid vond er echter geen levering plaats. De verdachten zetten een ingenieus witwasschema op, dat alleen na uitgebreid onderzoek kon worden ontrafeld.

De officieren van justitie benadrukten in de rechtbank de ernst van het handelen van de verdachten. Crimineel geld begint meestal als contant geld, maar om er werkelijk van te kunnen genieten, bijvoorbeeld door de aanschaf van een luxe auto of een groot huis, moet het geld worden omgezet van de onderwereld naar de bovenwereld. Het contante geld moet worden witgewassen, zodat de oorsprong ervan wordt verhuld. De verdachten in dit onderzoek hebben een belangrijke rol gespeeld bij dit omzettings- en verhullingsproces. Het is juist vanwege personen die bereid zijn deze rol te vervullen, dat criminaliteit zo aantrekkelijk blijft voor het verdienen van geld. De aanpak van dergelijke witwassers is dan ook van groot belang voor de effectieve bestrijding van diverse vormen van zware criminaliteit. Misdaad mag niet lonen en geld afkomstig van misdrijven mag geen machtsfactor worden binnen de maatschappij.

Crimineel geld dat de legale economie binnendringt, leidt tot verstoring van een eerlijk speelveld voor ondernemers en bedrijven. Ondernemingen die toegang hebben tot crimineel geld zorgen feitelijk voor oneerlijke concurrentie. Bovendien treft dit ook rechtstreeks de burgers. Het aankopen van vastgoed met misdaadgeld zorgt bijvoorbeeld voor stijgende woningprijzen. Om deze redenen is een streng en afschrikwekkend optreden tegen witwassen noodzakelijk, aldus het OM.

Naast gevangenisstraffen werden er ook geldboetes geëist, aangezien de verdachten financieel gewin beoogden met hun handelingen. Het moet voor hen voelbaar zijn in hun portemonnee, als afschrikking om dergelijke misdaden in de toekomst te voorkomen. De geëiste geldboetes voor de individuele verdachten varieerden van 25.000 tot 50.000 euro, terwijl de betrokken bedrijven boetes tussen 100.000 en 500.000 euro boven het hoofd hangen.