Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen geëist voor plaatsen handgranaat bij supportershome ADO Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot twee jaar geëist tegen drie Amsterdammers voor het plaatsen van een handgranaat bij het supportershome van voetbalclub ADO Den Haag.

Op 8 april 2019 werd de politie gewaarschuwd en heeft een onderzoek ingesteld. Het bleek te gaan om een echte granaat waarop de Explosieven Opruimingsdienst werd ingeschakeld om het explosief onschadelijk te maken en veilig af te voeren.

Op camerabeelden was te zien hoe maandagavond 8 april rond half elf een zwarte Mercedes stopte bij het supportershome op het verlaten bedrijventerrein. Een man stapte uit de auto van de bijrijdersstoel, liep naar de muur en was even bezig. Hij stapte daarna weer in de auto die intussen een rondje had gereden. Daarna stapte er vermoedelijk een andere man uit de auto. Ook hij liep naar de muur en was daar even bezig. Vervolgens liep hij terug naar de auto, stapte in achter de bestuurder waarop de auto wegreed.

De auto bleek op naam te staan van de vader van een 21-jarige Amsterdammer. De auto bleek die dag rond kwart voor elf op de A4 richting Amsterdam te zijn gecontroleerd door de politie. Achter het stuur zat de 21-jarige verdachte en naast hem en achterin twee 18-jarige mannen. Onder de bijrijdersstoel werd een plastic zak aangetroffen met daarin duct-tape en een spuitbus met verf.

Uit de telefoongegevens van de 21-jarige chauffeur blijkt dat hij die avond bij het ADO-stadion is geweest. De politie meent aan hun postuur ook de andere twee verdachten te herkennen op de camerabeelden. Bovendien waren de twee 18-jarigen ook al in de nacht van 24 februari gecontroleerd in de buurt van het ADO-stadion. Mogelijk hebben ze die dag een ‘voorverkenning’ uitgevoerd.

De officier is ervan overtuigd dat het deze mannen waren die de handgranaat hebben geplaatst. Tegen de twee 18-jarigen werd 24 maanden waarvan 6 voorwaardelijk geëist en tegen de chauffeur werd 18 maanden cel en eveneens 6 maanden voorwaardelijk geëist. De rechter doet binnenkort uitspraak.