© crime-nieuws.nl

Gevangenisstraffen geëist voor professioneel opzetten grote wietkwekerijen in Drenthe en Groningen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor het opzetten van grote wietkwekerijen in Drenthe en Groningen.

Het onderzoek werd gestart nadat de politie op 2 februari 2017 in een loods naast een kantoorpand in Hoogeveen een grote wietkwekerij met 1800 planten ontdekte. Er werd vervolgens forensisch onderzoek verricht en sporen veiliggesteld. Een maand later, op 6 maart 2017, kwam de politie een kwekerij met 1306 planten in een silo in een pand in Assen op het spoor. In een bijgebouw ontdekt de politie een zogenaamde hennepknipperij. Ook hier worden sporen veiliggesteld en ingestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Op beide locaties werden vingerafdrukken en DNA-sporen aangetroffen van twee verdachten. De recherche doet verder onderzoek en ontdekt dat de twee veel contact hebben met drie andere personen. Tijdens het onderzoek kwamen nog twee locaties met wiet in beeld. Het ging om panden in Meppel en Winschoten. De politie valt op 22 november op beide locaties binnen en ontdekt kwekerijen met 1379 planten en 229 planten.

‘Dit was een hennepteeltteam. De ene verdachte hield zich bezig met het scouten van de locaties, die de volgende verdachte weer op naam nam. Andere verdachten hielden zich bezig met de opbouw van de kwekerijen en de verzorging daarvan. En natuurlijk was er iemand die de betalingen regelde. Ieder voor zich had een onmisbare rol om tot een succesvolle kweek en verkoop van hennep te komen.’ Aldus de officier van justitie. ‘Wat in het oog springt, is de omvang van de kwekerijen, met meer dan 1000 planten per stuk. De opbouw en onderhoud daarvan kosten veel tijd. Voor de verdachten was dit dan ook hun werk. Op deze manier kwamen ze aan extra inkomen, dat ze vervolgens probeerden af te schermen voor deurwaarders, de sociale dienst of het CJIB.’

Tegen de vijf verdachten zijn straffen tot twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, geëist. Het gaat om een 54-jarige man uit Veendam, een 54-jarige man uit Assen, een 40-jarige man uit Assen, een 37-jarige man uit Borger en een 54-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.