Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen van acht jaar geëist voor een verijdelde Mocro Maffia liquidatie. De verdachten werden destijds klemgereden door een arrestatieteam.

De Amsterdammers van 24 en 28 jaar oud werden in mei 2017 ter hoogte van Zaltbommel klemgereden door een arrestatieteam. Volgens het OM waren de twee onderweg naar Oss om een liquidatie uit te voeren. Hun doelwit werd al enige tijd gevolgd en onder zijn auto was een peilbaken bevestigd. Met de aanhouding van de mannen is volgens het OM een liquidatie verijdeld.

De politie is de drie mannen op het spoor gekomen nadat in januari 2017 een onderzoek was gestart naar de 28-jarige verdachte. Er was tegen hem een verdenking van betrokkenheid bij een poging tot woningoverval in 2016. Verschillende telefoons van hem werden afgeluisterd en ook werd hij geobserveerd. Tijdens de observaties en afluisterpraktijken kwamen twee andere verdachten in beeld.

Uit de afgeluisterde gesprekken zou volgens justitie blijken dat de verdachten op zoek waren naar een grote buit en dat zij van plan waren het beoogd slachtoffer te liquideren. De politie hoort de verdachten over de telefoon praten in termen van ‘als je dat voor doet ga je niet meer kunnen slapen, dan zie je die gezicht voor je. Dus hij moet van achter gerateld worden.’ Hier zouden ze het erover hebben gehad dat het beter is om iemand in zijn achterhoofd te schieten.

Na de aanhouding hebben de mannen gemeld dat ze die dag van plan waren om in te breken. Het OM hecht hier niet veel waarde aan aangezien er bewijs is gevonden die in een andere richting wijst. Op een laptop van één van de verdachten zijn foto’s aangetroffen van de locatie waar observaties zijn uitgevoerd. Verder zijn bij doorzoeking in de woning van de 24-jarige verdachte onder meer een automatisch vuurwapen, patroonmagazijnen, munitie en een kogelwerend vest aangetroffen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.