Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 4,5 jaar gevangenisstraf geëist voor het witwassen van miljoenen euro’s van een in Spanje geliquideerde Nederlandse crimineel.

Het OM eiste tegen de 58-jarige Nederlandse verdachte uit Andorra en 61-jarige Nederlandse verdachte uit Spanje gevangenisstraffen van 4,5 jaar met aftrek van het voorarrest voor het (gewoonte)witwassen van zo’n 3,5 miljoen euro tussen 14 december 2001 en 26 januari 2018.

Uit het onderzoek komt volgens justitie het beeld naar voren dat verdachten met elkaar een ingenieuze witwasconstructie hebben opgetuigd om ervoor te zorgen dat drugsgeld afkomstig van Richard Van de B. witgewassen werd en terecht zou komen bij Van de B. en/of zijn partner. Van de B. werd in 2008 in Madrid geliquideerd. Hij was voorafgaand aan zijn dood meermaals veroordeeld en verdachte in meerdere drugsonderzoeken, waaronder een onderzoek naar feiten gepleegd in Amsterdam in de periode 1999 – 2000.

‘De herkomst en het eigenaarschap van het geld is verhuld via een ingenieus in elkaar gedraaide constructie. Verdachten droegen wetenschap dat het geld uit misdrijf afkomstig was en kenden Van de B.’ Aldus de officieren van justitie.

Naar aanleiding van een geldlening van een vennootschap in Andorra aan een holding in Amsterdam werd er een strafrechtelijk onderzoek gestart in februari 2013. ‘De wijze waarop beide verdachten hebben verhuld dat Van de B. de echte geldschieter was van de lening aan de Andorrese vennootschap, maakt dat verdachten wetenschap hadden van de criminele herkomst van het geld’, zo stelde het OM op zitting.

Naast onvoorwaardelijke gevangenisstraffen heeft het OM ten aanzien van de ene verdachte bovendien geëist dat een stuk grond in Andorra moet worden verbeurd verklaard, aangezien deze grond is aangeschaft met geld van de lening. Daarnaast hebben de officieren van justitie het instellen van een ontnemingsvordering aangekondigd voor beide verdachten.