Gevangenisstraffen voor buitmaken bijna half miljoen euro met phishing vanuit hotels

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het buitmaken van bijna een half miljoen euro via phishing.

De verdachten werkten begin 2019 vanuit verschillende hotels in Nederland. Hun werkwijze was nagenoeg hetzelfde blijkt na onderzoek. De slachtoffers kregen via e-mail een bericht dat er een dreiging was rondom hun bankrekening. Door op de link in de e-mail te klikken, konden de verdachten de inloggegevens achterhalen.

Vervolgens nam één van de verdachten telefonisch contact op met de rekeninghouders en wist hen te overtuigen om het geld over te boeken naar een ‘veilige rekening’. In werkelijkheid verdween het geld naar een rekening van een zogenaamde katvanger en werd dit direct opgenomen en/of omgezet in bitcoins. In totaal werden ruim vijftig personen slachtoffer van de acties van verdachten.

De twee mannen van beiden 23 jaar uit Hilversum zijn door de rechtbank Midden-Nederland schuldig bevonden en veroordeeld tot gevangenisstraffen, van 4 jaar en van 18 maanden. De verdachten achterhaalden met behulp van phishing-mails bankgegevens van meer dan zestig klanten van verschillende banken en bewogen een aantal van hen om geld over te maken. Hierbij maakten ze meer dan 480.000 euro buit. Naast de gevangenisstraffen moeten de verdachten een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers, waaronder de verschillende banken.