Gevangenisstraffen voor drugstransporten vanuit Nederland en deelname criminele organisatie

De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor drugstransporten en witwassen.

Drie mannen van 39, 63 en 68 jaar oud vormden volgens de rechtbank ruim 2,5 jaar een criminele organisatie die zich bezighield met het smokkelen van grote hoeveelheden drugs en witwassen. De 68-jarige man wordt gezien als de leider van de organisatie. De twee mannen van 68 en 63 jaar hebben samen ruim 1,5 miljoen euro witgewassen, blijkt uit onderzoek. Zij stortten contant crimineel geld op bankrekeningen van verschillende BV’s. Vervolgens werd dit geld ‘rondgepompt’ tussen de rekeningen van de BV’s waardoor de indruk werd gewekt dat het om legaal geld ging. De 39-jarige man is veroordeeld voor witwassen van geld dat hij kreeg van de twee anderen en van de BV’s.

De 68-jarige man is veroordeeld voor twee drugstransporten. Het ging om een transport naar Noorwegen in juni 2017 die door de Noorse douane werd onderschept. Het ging om 2 kilo cocaïne, 12 kilo heroïne, 35 kilo amfetamine, 335 kilo hasj en 44 kilo wiet verstopt in een vrachtwagen. Het andere transport, van 49 kilo cocaïne, ging naar Ierland en werd onderschept. Hierbij was ook de 39-jarige verdachte betrokken. De koeriers van deze drugstransporten zijn hiervoor in 2017 en 2018 in het buitenland veroordeeld tot gevangenisstraffen.

De hoogste straf van tien jaar is opgelegd aan de 68-jarige man die gezien wordt als leider. De twee andere mannen hebben 3 en 6 jaar opgelegd gekregen. De verdachten en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen nog in hoger beroep.