Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen voor levering munitie AK-47 machinegeweren en pistolen in Rotterdam

De rechtbank in Rotterdam heeft gevangenisstraffen opgelegd voor de levering van duizenden stuks munitie voor AK-47 machinegeweren en pistolen.

Twee verdachten worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van negen en twaalf maanden. De rechtbank heeft bewezen dat zij als tussenpersonen betrokken zijn geweest bij de levering van de munitie. Drie andere verdachten zijn vrijgesproken. Tegen de drie waren, volgens de rechtbank, wel aanwijzingen van betrokkenheid bij de levering van de munitie, maar niet genoeg om tot een veroordeling te komen. Eerder sprak de rechtbank al een verdachte vrij.

In maart 2016 heeft de politie in een woning in Rotterdam meer dan 3.500 patronen gevonden voor AK-47 machinegeweren en voor pistolen. Deze patronen waren geleverd aan twee Fransen, die naar het oordeel van de rechtbank een terroristische aanslag voorbereidden. Een van deze twee mannen is in Frankrijk aangehouden, de ander is door Nederland aan Frankrijk overgeleverd.

De politie had de munitie gevonden in een kelderbox bij de woning van de verdachte die al eerder werd vrijgesproken. De Fransen verklaarden dat zij misbruik hadden gemaakt van zijn gastvrijheid en dat de man van niets wist. De officier van justitie vroeg de rechtbank om de verdachte vrij te spreken en de rechter is hierin meegegaan.