Gevangenisstraffen voor ontvoering 14-jarige na diefstal drugs bij drugsdeal Wormerveer

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor de ontvoering van een 14-jarige jongen vanwege diefstal van drugs bij een drugsdeal in Wormerveer.

Op 30 september 2020 zijn twee mannen van 24 en 32 jaar oud naar een woning in Wormerveer gegaan vanwege een drugsdeal. De stiefvader van de 14-jarige jongen zou hierbij een bemiddelende rol hebben gespeeld waarbij de tiener zijn tolk was. Onder bedreiging van een vuurwapen is de drugs van de twee verdachten geroofd, waarna alle mannen de woning uit zijn gevlucht.

De mannen die beroofd werden van drugs zijn daarna samen met een derde verdachte, die hen kwam ophalen, teruggekeerd naar de woning. Op dat moment bevonden de 14-jarige jongen en zijn broer zich in de woning. De twee verdachten zijn naar binnen gegaan en hebben tegen de jongen gezegd dat hij mee moest komen om zijn stiefvader te zoeken. Ze zijn vanuit de flat samen naar de parkeerplaats gelopen, in de auto gestapt en weggereden. Na ongeveer een uur is de 14-jarige jongen met de drie verdachten bij een tankstation aangetroffen in de auto. Volgens de verdachten was de jongen vrijwillig meegegaan in de auto.

De rechtbank oordeelt dat de jongen niet op vrijwillige basis mee is gegaan en dat er sprake is geweest van een ontvoering. De rechtbank vindt de ontvoering een ernstig en schokkend feit, dat voor de minderjarige jongen zeer angstaanjagend moet zijn geweest. De verdachten hebben gevangenisstraffen van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk, opgelegd. Een derde verdachte, die de auto bestuurde en niet in de woning is geweest, is vrijgesproken.