Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen voor (poging) ontvoering mannen in kofferbak Utrecht na mislukte ripdeal

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de ontvoering van een slachtoffer in Utrecht.

Een man meldde zich in de nacht van 18 mei 2020 bij de politie en vertelde een dag eerder door drie of vier mannen te zijn ontvoerd. Hij zou in elkaar zijn geslagen en vervolgens in een kofferbak gestopt. Daarna reden de daders met hem naar België. Naar aanleiding van de aangifte heeft de politie beveiligingsbeelden van een parkeergarage uitgekeken. Hierop is te zien hoe een schermutseling plaatsvindt tussen een aantal mannen en het slachtoffer.

Op het moment dat het slachtoffer aangifte doet op het politiebureau meldt ook een andere man zich. Hij zegt dat een groep mannen hem wilde ontvoeren, maar dat dat niet is gelukt. Volgens het slachtoffer probeerden ze hem in een kofferbak te stoppen en werd hij geschopt en geslagen. Op camerabeelden van een buurtbewoner is te zien hoe drie mannen proberen hem in de kofferbak te duwen. Omdat hij zich verzet lukt dit niet en blijft hij uiteindelijk alleen achter op het parkeerterrein. Het slachtoffer van de voltooide ontvoering eerder die dag verklaart bij de politie dat hij wist van deze poging tot ontvoering. De mannen zouden het op hen gemunt hebben in verband met een (mislukte) ripdeal. Zo herkende hij op het politiebureau ook het slachtoffer van de poging tot ontvoering. 

Op de beelden van de poging tot ontvoering worden een 31-jarige verdachte en een 34-jarige medeverdachte herkend. Beide mannen worden hier dan ook voor veroordeeld. Dit ligt anders bij de voltooide ontvoering, aldus een woordvoerder van de rechtbank. De 31-jarige man heeft 20 maanden cel gekregen en de andere man een straf van 8 maanden. Een derde verdachte is vrijgesproken door de rechtbank.