Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen voor roven halve ton aan Pokémonkaarten bij overval Kampen

De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor een overval waarbij voor een halve ton aan Pokémonkaarten werd buitgemaakt.

De drie verdachten zijn schuldig bevonden en veroordeeld voor de overval. De rechtbank heeft 30 maanden gevangenisstraf opgelegd. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De officier had vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de drie mannen. Of het OM of de verdachten in beroep gaan tegen de uitspraak is (nog) niet bekend.

Volgens de officier zouden de drie verdachten, mannen van 29, 29 en 30 jaar oud uit Lelystad, een afspraak hebben gemaakt om op 16 december 2020 de kaarten te kopen. In plaats van te betalen werd de man overvallen en in een trapkast opgesloten. Het slachtoffer wist vrij te komen doordat hij een telefoon bij zich had. Daarmee belde hij zijn vader, die de politie alarmeerde.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de verdachten, een 30-jarige man uit Lelystad, eerder al contact had gehad met het slachtoffer. In oktober kocht deze verdachte twee Pokémonkaarten van de man. Het contact was tot stand gekomen via Facebook. De overdracht van de kaarten vond plaats bij het slachtoffer thuis.

De twee hielden contact tot de overval in december. Op 30 november gaf de verdachte aan dat hij bepaalde kaarten wilde overnemen voor 50.000 tot 51.000 euro, maar dat hij daar het geld niet voor had. De man liet daarop weten dat hij misschien wel iemand anders wist die geïnteresseerd zou kunnen zijn.

Op 6 december werd het slachtoffer via WhatsApp benaderd door deze mogelijk geïnteresseerde nieuwe koper. De twee kwamen overeen welke kaarten voor welk bedrag van eigenaar zouden wisselen, en maakten een afspraak voor een ontmoeting op 16 december tussen 14.45 uur en 15.00 uur. Die dag ging het mis en werd de verkoper overvallen en beroofd voor 48.000 euro aan Pokémonkaarten.