Gevangenisstraffen voor voorbereiding overval op geldwagen met miljoenen euro’s cash

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het voorbereiden van een gewapende overval op een geldwagen. De vrouw die werkte voor het transportbedrijf en in het complot zat kreeg spijt en biechtte alles op aan haar familie.

De 30-jarige vrouw was chauffeur bij een geldtransportbedrijf en zou vlak voor Kerstmis 2018 een route rijden. Volgens de rechtbank nam ze het initiateid om dit transport te overvallen en benaderde daarvoor de 29-jarige en 34-jarige man uit Oss. De drie kwamen meerdere keren samen omhet plan te bespreken zoals het inzetten van een nepbomvest en de wijze waarop het geld overhandigd zou worden.

Een tijdje voor de geplande overval biechtte de vrouw hun voornemen echter op aan haar familie. Haar vader belde vervolgens de politie om te vertellen dat er een plan was om later die week een overval op een geldwagen te plegen. De politie kwam in actie en heeft de twee mannen op de ochtend van de overval aangehouden. Hierbij werden onder meer tie-wraps, een fles ammoniak, handschoenen, overalls met capuchons en goederen die gebruikt kunnen worden om een nepbomvest te maken aangetroffen. In de auto van de 34-jarige man lag bovendien een vuurwapen met munitie.

Volgens de rechtbank is hiermee bewezen dat de mannen voorbereidingshandelingen hadden getroffen voor het plegen van een overval en daarvoor zijn de mannen strafbaar. De mannen hebben celstraffen van 2,5 en 3 jaar opgelegd gekregen. De vrouw, die het plan had verzonnen en het initiatief nam, heeft geen straf gekregen omdat ze volgens de rechtbank de overval heeft voorkomen door alles op te biechten aan haar familie.