© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen voor wapen- en drugshandel rond geliquideerde man in Zwolle

De rechtbank heeft acht personen veroordeeld voor betrokkenheid bij drugs- en wapenhandel in Zwolle.

De 52-jarige hoofdverdachte Henk Wolters in het onderzoek ‘Macan’ is op oudjaarsavond 2019 geliquideerd bij zijn woning in Zwolle. Hij had mogelijk een centralere rol in de illegale handel, waar de acht andere verdachten een kleiner aandeel in hadden. Zij zijn veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen, soms in combinatie met een taakstraf, meldt een woordvoerder van de rechtbank.

Het onderzoek naar wapen en drugshandel in Zwolle werd in september 2017 gestart door justitie en politie. Het richtte zich in eerste instantie op de geliquideerde Wolters en als snel kwamen meer verdachten in beeld. Tijdens het onderzoek zijn telefoongesprekken afgeluisterd, beelden opgenomen, en is afluisterapparatuur geplaatst in de woning van de hoofdverdachte. Op basis van informatie uit dat onderzoek zijn verschillende verdachten opgepakt die contact hadden met de hoofdverdachte, onder wie de acht personen uit Zwolle, IJsselmuiden, Deventer, Amersfoort en Westervoort.

Eerder al, op de zitting van 18 juni 2020, heeft de rechtbank het Openbaar Ministerie in de zaak van de hoofdverdachte niet-ontvankelijk verklaard. Omdat deze zaak al was aangebracht bij de rechtbank voordat de man overleed moest de rechtbank uitspraak doen in de zaak. Die uitspraak is dus dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is.

De acht verdachten waren, elk in hun eigen rol, betrokken bij handel en/of het voorhanden hebben van drugs en/of geneesmiddelen en/of de handel of het voorhanden hebben van (vuur-)wapens. De rechtbank neemt het hen kwalijk dat zij een ernstige inbreuk hebben gemaakt op de rechtsorde. Er zijn gevangenisstraffen tot 4 maanden en taakstraffen opgelegd. De verdachten en justitie kunnen nog in hoger beroep.