© Instagram

Gewapende crimineel schoot direct op politie en eiste 200 miljoen in crypto bij gijzeling Apple Store Amsterdam

De gewapende overvaller die in de Apple Store in Amsterdam tientallen personen gijzelde, schoot direct op de politie en eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta.

Op dinsdagavond kwamen bij de hulpdiensten meldingen binnen van een mogelijke overval die gaande was in een winkel aan het Leidseplein. Toen de politie arriveerde schoot de dader vrijwel direct vier keer op de politie. Hierbij raakte niemand gewond. De dader gijzelde in het pand een klant en tientallen anderen hadden zich verstopt elders in de winkel. De politie werd zelf gebeld door de gijzelnemer die vertelde 200 miljoen euro aan cryptovaluta te willen.

De politie is massaal uitgerukt met onder meer speciale eenheden en heeft het gebied omsingeld. Enkele uren na het begin van de overval vroeg de dader om water en toen dat werd afgeleverd door een bomrobot, wist het gegijzelde slachtoffer weg te rennen, waarop de dader achter hem aanging. De politie was voorbereid en agenten van de Dienst Speciale Interventies (DSI) reden de gijzelnemer vol aan. Hierbij raakte hij zwaargewond. Het bleek te gaan om een 27-jarige Amsterdammer die eerder is veroordeeld voor wapenbezit. Het onderzoek aar de gijzeling is in volle gang.