© Politie

Gezochte Brit gelinkt aan liquidatie Martin Kok van Vlinderscrime gepakt in Brazilië

Een Brit die gelinkt wordt aan de liquidatie van Martin Kok van Vlinderscrime is in Brazilië aangehouden.

Het gaat, volgens de Braziliaanse autoriteiten, om James White die deel zou uitmaken van de groep rond de Schotse broers James en Barry Gillespie. White werd door de Braziliaanse politie aangehouden na een inval in een appartement in de wijk Meireles in Fortaleza. De Brit wordt verdacht in het Verenigd Koninkrijk verdacht van ontvoering, moord, witwassen, drugshandel, wapenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. White stond al enige tijd internationaal gesignaleerd. Een andere gezochte verdachte uit de groep rond de Gillespie broers, werd in januari van dit jaar aangehouden. Het gaat om ‘Scotty’ die samen met Martin Kok was op de dag dat hij geliquideerd werd.

Martin Kok van Vlinderscrime werd op donderdagavond 8 december 2016 geliquideerd toen hij net weg wilde rijden bij een club in Laren. De schutter wachtte hem op in de bosjes en schoot hem ter plekke dood. De uitbater van Vlinderscrime was al eerder doelwit van aanslagen.

De dag van de liquidatie had Kok een afspraak met Christopher H. alias ‘Scotty’ over de mogelijkheid om te adverteren op de website Vlinderscrime. De politie vermoedt dat Hughes mogelijk heeft gefungeerd als lokker. In Amsterdam werd al een poging gedaan om Kok dood te schieten maar dat ging mis en de schutter rende weg. Kok had zelf helemaal niets door. Dezelfde avond nog werd hij bij het verlaten van Bocaccio alsnog geliquideerd.