De rechtbank heeft Martien R., die bekendstaat als ‘Godfather van Oss’, veroordeeld tot 16 jaar cel.
Volgens de rechter is het bewezen dat R. aan het hoofd stond van een criminele organisatie en de onbetwiste leider was. De verdachten maakten zich schuldig aan bezit en handel van vuurwapens, witwassen crimineel vermogen en grootschalige drugshandel. De organisatie was ook betrokken bij het smokkelen van twee grote partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. De andere verdachten, bijna allemaal familieleden van R., kregen straffen van enkele maanden tot tien jaar opgelegd.
Tijdens het jarenlange onderzoek luisterde de politie duizenden gesprekken af. Daaruit kwam volgens het OM een beeld naar voren van een gewetenloos handelende criminele organisatie, die geweld, corruptie en het aldoor plegen van ernstige strafbare feiten als de gewoonste zaak van de wereld beschouwde, aldus een woordvoerder van justitie. R. wordt gezien als de leider van de criminele organisatie.
R. wordt verdacht van verschillende strafbare feiten en is volgens het OM niet alleen de drijvende kracht achter de organisatie, maar zat bijvoorbeeld ook achter meerdere transporten van cocaïne en de handel in zware vuurwapens. ‘Martien R. is een beroepscrimineel pur sang. Hij kiest er dag in dag uit voor om in georganiseerd verband criminele activiteiten te beramen en te plegen. Hij doet dat doelbewust en weloverwogen. Dat al deze criminele activiteiten ertoe leiden dat hij aan de samenleving grote schade toebrengt, laat hem volstrekt koud.’ Aldus de officieren van justitie.
Bij het bepalen van de strafeis is ook het criminele verleden van R. meegewogen. Hij is eerder veroordeeld voor wapenbezit, drugsdelicten, witwassen en het leiden van een criminele organisatie. ‘Deze straffen hebben hem er niet van weerhouden om zich opnieuw met zware strafbare feiten bezig te houden. Wij zijn ervan overtuigd dat hij, wanneer hij in vrijheid wordt gesteld, doorgaat met het plegen van delicten in georganiseerd verband die de maatschappij op ernstige wijze ontwrichten. De samenleving moet daarom maximaal tegen deze verdachte worden beschermd.’