© Crime-Nieuws.nl

Groep mannen verdacht van organiseren cocaïnetransporten van Zuid-Amerika naar Nederland verstopt in zout en metaal

Justitie verdenkt een groep mannen van het vormen van een criminele organisatie en het organiseren van cocaïnetransporten verstopt tussen ladingen zout en metaal.

In het onderzoek ‘Druif’ worden acht mannen verdacht van deelname aan een criminele organisatie gericht op de import van cocaïne uit Zuid-Amerika. Bulkladingen zout en oud-ijzer moesten dienen als deklading voor de partijen cocaïne.

De verdachten zijn een 53-jarige man uit Emmen, een 48-jarige man uit Emmen, een 46-jarige uit Amsterdam, een 52-jarige man uit Emmen, een 55-jarige man uit Utrecht, een 45-jarige man uit Den Haag, een 22-jarige man uit Emmen en een 38-jarige man uit Hilversum die momenteel in het buitenland verblijft.

Vier verdachten zitten momenteel vast vanwege dit onderzoek. De 46-jarige man uit Amsterdam zat al in de gevangenis vanwege een andere zaak. De jongste verdachte zit niet meer in voorlopige hechtenis en onlangs is ook de voorlopige hechtenis van de 52-jarige man uit Emmen opgeheven. De verdachte in het buitenland staat gesignaleerd.

Op 28 mei kwam de politie op een zogenaamde klapdag in actie en heeft invallen verricht op zes locaties in Emmen, Nieuw Dordrecht, Den Haag en Utrecht. Vijf verdachten werden die dag aangehouden, Bij doorzoekingen is beslag gelegd op meerdere dure auto’s, luxe goederen zoals gouden horloges, een grote hoeveelheid contant geld, munitie en een handvuurwapen.

Het onderzoek werd gestart door de recherche naar aanleiding van informatie dat de verdachten in een bedrijfspand in Emmen onderling spraken over het importeren van partijen harddrugs.

De verdachten werkten volgens justitie samen om cocaïne in Brazilië te laten verstoppen in zakken met zout en deze te verschepen naar Nederland. Ook bedachten ze plannen voor het verstoppen van cocaïne in scheepsladingen oud-ijzer en metaal om die vanuit Brazilië en Venezuela naar Nederland te verschepen. De recherche kreeg zicht op deze zogeheten zoutlijn en metaallijnen.

Het onderzoek leidt tot de verdenking dat de criminele organisatie werd geleid door twee Emmenaren (53 en 48 jaar oud) en de 55-jarige verdachte uit Utrecht. De Utrechtenaar had directe contacten met de leveranciers van cocaïne in Zuid-Amerika en kon daar grote hoeveelheden afnemen.

De drugs zou onopvallend naar Nederland gesmokkeld kunnen worden via de handelslijnen van de Emmenaren. De recherche heeft vastgelegd hoe meerdere leden van de organisatie zijn afgereisd naar Brazilië om de verzending van containers te organiseren en betalingen te verrichten.

Op 5 september 2019 werd door de Braziliaanse douane een partij onderschept. Het ging om 66 blokken cocaïne verstopt in zakken met zout. De lading was per zeecontainer onderweg naar Antwerpen, met als eindbestemming Elburg. Na de onderschepping zou er volgens de recherche een nachtelijk spoedoverleg zijn gehouden door de verdachten.

Toen de ‘zoutlijn’ was ontdekt, richtte de organisatie zich op de ‘metaallijn’. Scheepsladingen oud-ijzer moesten dienen als dekmantel voor cocaïne die in ijzeren balken zou worden verstopt of worden geperst in autowrakken. De verdachten staan hiervoor nu voor de rechter en riskeren langdurige gevangenisstraffen. De eisen zullen later bekend worden gemaakt.