McDonald's pil © crime-nieuws.nl

Groot aantal drugslabs (50 procent meer) opgerold na live meelezen bij hack PGP’s Encrochat

De politie heeft in 2020 een groot aantal drugslabs ontdekt en opgerold. De stijging is te danken aan het hacken van PGP-aanbieder Encrochat.

In de eerste helft van 2020 zijn 65 locaties ontdekt waar van synthetische drugs werden geproduceerd. Dat is een stijging van meer dan 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toen schommelde het aantal ontdekte drugslabs in het eerste half jaar doorgaans iets boven de 40. De stijging was het sterkst in de provincies Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Zeeland.

Van de 65 aangetroffen drugslabs ging het in 16 gevallen om een crystal meth (methamfetamine) drugslab. Naast de productielocaties zijn er ook meer opslaglocaties van drugs ontdekt in vergelijking met voorgaande jaren. De stijging van het aantal ontdekte opslaglocaties is het grootst in de provincies Noord- en Zuid-Holland, blijkt uit cijfers van de politie.

‘De belangrijkste reden voor deze stijgingen is het meelezen van berichten van criminelen op de Encrochat-server’, meldt Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie. ‘Dit rechercheonderzoek heeft geleid tot extra veel succesvolle interventies. Door de bank genomen is het aantal ontdekte labs door toeval, melding en onderzoeken namelijk ieder jaar ongeveer hetzelfde. Het ene jaar zie je een lichte daling en het andere een lichte stijging, maar nooit zo sterk als die 50 procent van nu.’

Het bericht dat meerdere gebruikers van Encrochat hebben ontvangen na hack.