Groothandel growshops moet 2 miljoen euro betalen aan de Staat

Een groothandel in agrarische en tuinbouwgoederen moet ruim 2 miljoen euro betalen aan de Staat. Het gaat volgens justitie om illegaal verkregen vermogen door witwassen en medeplichtigheid bij hennepteelt. Daarnaast moet er een boete van 2 ton betaald worden.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) leverde het bedrijf spullen die gebruikt werden door een organisatie die zich bezighield met het opzetten van wietkwekerijen. Voor die feiten werden vanaf 2012 mensen aangehouden en zijn er inmiddels 12 veroordeeld. Daarbij zijn straffen opgelegd tot vier jaar cel.

Naast het aanpak van de wietkwekers werden de activiteiten van de groothandel onderzocht door het OM. In dat onderzoek is in enkele gevallen medeplichtigheid aan hennepteelt gebleken door het leveren van materialen. Veelvuldig werden ongebruikelijke contante betalingen niet gemeld en om de meldingsplicht te voorkomen werden grote betalingen over meerdere facturen verdeeld.

De drie mannen die de onderneming aanstuurden moeten nu 2.050.000 euro aan de Staat betalen. Bovendien is er een geldboete opgelegd van 200.000 euro. Naast de geldboetes en ontnemingsvordering zijn de drie mannen ook veroordeeld tot een taakstraf van 75 uur.