Grootste online (drugs)marktplaats Alphabay op dark web offline gehaald

De grootste online marktplaats Alphabay waar op grote schaal in drugs gehandeld werd, is door de autoriteiten offline gehaald. Op Alphabay werd dagelijks voor 700.000 dollar aan drugs en andere goederen verhandeld.

De actie was een samenwerking van de Amerikaanse, Canadese en Thaise politie. In verschillende landen werden tegelijkertijd huiszoekingen gedaan. Eén van de vermeende beheerders van de site, de 26-jarige Alexandre Cazes uit Canada, werd in Thailand aangehouden. Bij hem is voor 10 miljoen euro aan bitcoins en een Lamborghini in beslag genomen. Inmiddels zou hij, volgens verschillende media, zelfmoord hebben gepleegd in zijn cel.

Alphabay bevond zich op de zogenaamde dark web, een afgesloten deel van het internet. Met een speciale browser (Tor browser) krijg je toegang tot het dark web en de online drugs marktplaatsen. De site is vorige week al offline gehaald maar nu pas bekendgemaakt. Gebruikers van Alphabay dachten in eerste instantie dat de beheerder er mogelijk vandoor was gegaan met het geld. Naar nu blijkt ging het om een grote actie in verschillende landen.