Grootste vleesverwerker ter wereld betaalde Russische hackers ruim 11 miljoen euro losgeld in bitcoin

De grootste vleesverwerker ter wereld JBS blijkt ruim 11 miljoen euro aan losgeld te hebben betaald na een cyberaanval.

Dat heeft topman Andre Nogueira bekendgemaakt in een verklaring. ‘Dit was een zeer moeilijke beslissing om te nemen voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk’, aldus de topman over het losgeld. ‘We waren echter van mening dat deze beslissing moest worden genomen om mogelijke risico’s voor onze klanten te voorkomen.’

Door de hack/cyberaanval op de grootste vleesverwerker ter wereld lagen Amerikaanse slachterijen enkele dagen plat en kwamen ook vleesverwerkingsfabrieken in Australië stil te liggen. De aanval met ransomware is vermoedelijk het werk van een criminele organisatie uit Rusland. De hackers hebben de ruim 11 miljoen euro aan losgeld betaald gekregen in bitcoin.

De cyberaanval kwam niet lang na de grote hack bij het Amerikaanse oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline. Door die hack moest een belangrijke oliepijplijn tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen. Ook in deze zaak worden Russische hackers verdacht.

Een groot deel van het betaalde losgeld rond het oliepijplijnbedrijf zou inmiddels zijn teruggevonden door de FBI. De Amerikanen doen verder onderzoek naar de hacks en personen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.