© OM

Grote partijen blokken cocaïne van ruim 69 miljoen euro gepakt in haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven zijn bij controles grote partijen cocaïne onderschept. Het gaat om ruim 69 miljoen euro aan coke.

De drugsvangsten werden op donderdag gedaan tijdens controles uitgevoerd door de douane. De eerste partij, 490 kilo cocaïne, zat verstopt in een container geladen met vaten chemicaliën uit Chili. De lading was bestemd voor een bedrijf in Antwerpen.

De tweede container was ook geladen in Chili en was beladen met wijn. In de container troffen douaniers zeven grote balen met 430 kilo cocaïne aan. De wijn was onderweg, via de haven van Antwerpen, naar een bedrijf in Rotterdam. De verdovende middelen werden aangetroffen op een zeeschip afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. De bedrijven hebben vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Op de manier hoe de drugs werd aangetroffen was overduidelijk sprake van de zogenaamde rip on rip off methode, aldus de douane. Dit zijn zendingen cocaïne die zijn bijgepakt bij reguliere ladingen, meestal in de vorm van sporttassen, dan wel op gemakkelijk bereikbare plaatsen in een container.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

© OM