In een groot onderzoek naar drugssmokkel zijn elf Nederlanders aangehouden. Bij de actie zijn onder meer grote hoeveelheden (hard)drugs in beslag genomen.

Het gaat om een internationale politieactie die gericht was op onder meer een Nederlands transportbedrijf. Vanuit Spanje zou tussen de reguliere lading van vrachtwagens drugs verstopt worden en vervoerd naar Nederland. Hiervandaan werd alles weer verder verspreid over Europa.

De politie heeft bij de invallen 4000 kilo hasj, 200 kilo amfetamine, 64 kilo cocaïne, 45 kilo MDMA en 25 kilo heroïne aangetroffen en in beslag genomen. De Nederlandse verdachten zijn in Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zweden, Noorwegen en Nederland aangehouden.

Het onderzoek naar de drugsbende heeft ruim twee jaar geduurd en werd gestart naar aanleiding van een reeks schietpartijen in Oslo. Dit leidde naar een drugsbende die verschillende contacten in heel Europa had. Vervolgens werd er een internationaal onderzoek gestart en kwamen de Nederlanders in beeld.