De politie heeft vier Haagse broers, de ex-vriendin en zoon van één van de broers aangehouden op verdenking van drugshandel en productie, deelname aan een criminele organisatie en witwassen.

In 2017 kreeg het bedrijf dat op naam van de ex-vriendin stond maar eigenlijk geleid werd door één van de Haagse broers, grote hoeveelheden azijnzuuranhydride geleverd. De leveringen trokken de aandacht van de politie omdat er al eerder informatie was binnengekomen over de broers.

Azijnzuuranhydride wordt normaal gebruikt in leerlooierijen, voor ontvetting en de productie van aspirine en naaldhout. Het kan ook gebruikt worden bij de productie van heroïne. Met de stof wordt morfine omgezet in heroïne. Met de in 2017 geleverde hoeveelheid azijnzuuranhydride konden de verdachten ruim 1500 kilo heroïne produceren.

In augustus kreeg de politie informatie binnen dat er mogelijk heroïne geproduceerd zou worden in een van de kwekerijen van het bedrijf in Bergschenhoek. Op 17 augustus werd een inval gedaan en troffen agenten sporen aan van de productie van heroïne. Daarop werden de vier broers (55, 52, 45 en 41 jaar), de ex-vriendin, zoon en twee medeverdachten aangehouden.

Naast doorzoekingen in de kwekerijen werd ook een garagebedrijf in Bleiswijk doorzocht. Hier trof de politie een compleet drugslab aan. In een kwekerij in Berkel en Rodenrijs stonden – behalve komkommers en paprika’s zo ver het oog reikte – ook vijf vaten azijnzuuranhydride. Genoeg om meer dan honderd kilo heroïne te produceren, ter waarde van ongeveer twee miljoen euro.

Een Haags café werd ook aan een doorzoeking onderworpen omdat dit de vaste ontmoetingsplaats van de verdachten was. Hier trof de politie verschillende pakjes met cocaïne aan. De burgmeester van de gemeente Den Haag heeft het café met spoed gesloten.

Bij de doorzoeking in een van de woningen in Den Haag van de verdachten is een hoeveelheid MDMA gevonden. In andere woningen werd onder meer een vuurwapen en 50.000 euro cash aangetroffen. Verder lagen er dure sieraden en kleding. De spullen zijn in beslag genomen door de politie. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen op vrijdag 6 oktober zijn in totaal ongeveer 250 politiemensen betrokken geweest.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de verdachten plukken voor maar liefst 820.000 euro. Daarnaast loopt ook nog een financieel onderzoek naar de criminele inkomsten van de verdachten.