© Crime-Nieuws.nl

Haagse godfather Piet S. blijft onder strenge bewaking uit angst ontsnapping en liquidatie

De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat de Haagse godfather Piet S., een man veroordeeld tot 17 jaar cel wegens betrokkenheid bij een criminele drugsorganisatie, op de GVM-lijst blijft staan.

Deze lijst is bedoeld voor gedetineerden met een vlucht- en maatschappelijk risico. Piet S. wilde van de lijst verwijderd worden of naar een lager risicoprofiel worden afgeschaald, maar de voorzieningenrechter wees dit af.

Piet S. werd in oktober 2023 veroordeeld voor het leiden van een criminele drugsorganisatie die internationaal actief was in de handel in harddrugs, witwassen van crimineel geld, en wapenhandel. Hij bevindt zich momenteel in detentie en is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling.

Sinds november 2021 staat Piet S. op de GVM-lijst, waarbij zijn status als “hoog” risico in november 2023 met zes maanden is verlengd. Deze status houdt verband met het risico op ontvluchting, liquidatie of bedreiging, zoals vastgesteld door de autoriteiten. De man verblijft momenteel in een gevangenis met een extra hoog beveiligingsniveau.

In het kort geding betoogde Piet S. dat de opgelegde beperkingen, zoals toezichtmaatregelen, hem sterk belemmerden in het ontvangen van bezoek en het gebruik van telefoonfaciliteiten. Hij stelde dat zijn plaatsing op de lijst onrechtmatig was. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat de plaatsing niet onrechtmatig was, gezien informatie over vluchtplannen en ontvoeringspogingen. Hoewel er in de afgelopen twee jaar geen incidenten hebben plaatsgevonden, achtte de rechter het risico nog steeds actueel, mede vanwege het lopende hoger beroep en informatie over een ontvoeringspoging van de schoonzoon van Piet S.

De rechter concludeerde dat de Staat redelijk handelde bij het verlengen van de GVM-status van Piet S. in de categorie “hoog.” De vorderingen van de man werden afgewezen.

De GVM-lijst wordt gebruikt voor gedetineerden met een hoog risico op ontvluchting, liquidatie of bedreiging. De status op deze lijst kan variëren van laag tot hoog, afhankelijk van het evalueerde risico door de autoriteiten.