Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Haagse oud-wethouder Richard de Mos vrijgesproken van alle aanklachten inzake corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is door de rechtbank vrijgesproken inzake corruptie.

In een verrassende wending van het langlopende corruptieproces in Rotterdam, heeft de rechtbank vandaag besloten Richard de Mos en zijn zeven medeverdachten vrij te spreken van alle aanklachten. De Mos werd beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, ambtelijke omkoping, schending van het ambtsgeheim, meineed en mensensmokkel/tewerkstellen van illegale vreemdelingen.

De rechtbank oordeelde dat er geen bewijs was voor de vermeende kwade bedoelingen van de ondernemers die de partijdonaties aan De Mos en zijn partij Groep de Mos deden. Deze kwade bedoelingen zijn echter een cruciale voorwaarde voor het bewijs van omkoping. De rechtbank vond dat er onvoldoende bewijs was om de beschuldigingen van ambtelijke omkoping en andere aanklachten te onderbouwen.

De zaak tegen De Mos en zijn medeverdachten heeft in Nederland veel aandacht getrokken vanwege de prominente rol van De Mos in de Haagse politiek en het feit dat hij lange tijd werd beschouwd als een van de rising stars van de Nederlandse politiek.

De advocaten van De Mos en zijn medeverdachten hebben zich verheugd over de uitspraak van de rechtbank en zeiden dat hun cliënten blij zijn dat hun onschuld is bewezen. De Mos zelf heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was aan alle beschuldigingen en heeft de rechtszaak als een politiek gemotiveerde heksenjacht tegen hem en zijn partij bestempeld.

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of het in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank.