Kush wietplantje © crime-nieuws.nl

Hack Encrochat leidt tot aanhoudingen in groot onderzoek naar wietkwekers in Nederland en Spanje

De politie heeft een wietbende opgerold nadat agenten konden meekijken met communicatie via PGP-toestellen van Encrochat.

Het onderzoek naar grootschalige hennepteelt was in samenwerking met Spanje en België. Justitie maakte gister bekend dat op meerdere locaties in voornamelijk Limburg en Spanje invallen zijn verricht. Het onderzoek werd eind 2019 gestart en hierbij kwamen twee criminele groepen in beeld. Eén groep had een voornamelijk Albanese achtergrond en de andere groep bestond voornamelijk uit Syriërs.

De leden van de criminele organisaties bleken zich bezig te houden met grootschalige hennepteelt en handel in wiet. In Spanje werd wiet gekweekt en vervolgens overgebracht naar Nederland. Bij de invallen werden in Barcelona en omstreken ruim 13.000 wietplanten aangetroffen.

Volgens het OM zijn tientallen opgerolde wietkwekerijen en een vrachtwagen met 125 kilo wiet, die in juni van dit jaar in beslag werd genomen in Geleen, gelinkt worden aan de groepen en het onderzoek. Er zijn nog tientallen verdachten op de vlucht. Justitie meldt dat die personen inmiddels gesignaleerd staan. ‘Zij hebben de Nederlandse, Albanese, Syrische of Iraakse nationaliteit.’ Aldus een woordvoerder.

Een autobedrijf in Beek bleek een belangrijke rol te spelen in de handel en is maanden afgeluisterd door de politie. Verder zouden de verdachten gebruik hebben gemaakt van panden en energiecontracten die zij onder valse namen registreerden, veelal onder het pseudoniem van verschillende karakters uit de tv-serie The Soprano’s. Het onderzoek naar de grootschalige wietkwekers loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.