Hacker uit Amsterdam veroordeeld voor online winkelen met gehackte Paypal-accounts

Een hacker is door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld voor online aankopen met gehackte Paypal-accounts.

De 32-jarige Amsterdammer werd gepakt toen hij meerdere keren bij verschillende winkels van een winkelketen spullen kwam ophalen die hij op naam van iemand anders had besteld. Die naam, bij elke winkel weer een andere, gaf hij ook op als hij in de winkel stond om de spullen af te halen. Het begon medewerkers van het bedrijf op te vallen en toen hij op 23 augustus 2018 weer een keer in een winkel in Alkmaar verscheen om een camera op te halen en een andere naam opgaf, werd de politie ingeschakeld. De 32-jarige man werd ter plekke op heterdaad aangehouden.

Na onderzoek bleek dat de online bestelde spullen werden afgerekend met Paypal-accounts van derden. De hacker kon op die accounts inloggen met de door hem verkregen emailadressen en wachtwoorden. Zodra bij Paypal duidelijk werd dat het om een ongeautoriseerde betaling ging, draaide deze de betaling terug. Dit betekende een schadepost voor de bedrijven die een product hadden verkocht.

De rechtbank heeft de verdachte nu veroordeeld voor het in 2018 plegen van oplichting, poging oplichting, een eenmalige computervredebreuk en het voorhanden hebben van een lijst met 5.122 emailadressen en wachtwoorden van willekeurige personen met de bedoeling om ook daarmee computervredebreuk te plegen. De rechtbank heeft 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast heeft hij 200 uur werkstraf gekregen.