De beruchte cyberkalifaat van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is volgens de Duitse veiligheidsdiensten niet in staat om de complexe aanvallen uit te voeren die ze doen. De hackers zouden geen IS’ers zijn maar Russen.

Sommige cyberaanvallen uitgevoerd door het cyberkalifaat zijn mogelijk in opdracht van het Kremlin gedaan. Dit meldt het Duitse blad Der Spiegel op basis van anonieme bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten.

De vermoedens over betrokkenheid van Russische hackers ontstonden bij de hack op de website en social media accounts van TV5 Monde, de Franse televisiezender. Bij de hack in april 2015 werd IS-propaganda verspreid.

Uit nieuwe informatie zou blijken dat er ook een Russische link is met aanvallen van het cyberkalifaat op het Amerikaanse leger begin 2015 en op het ministerie van Buitenlandse Zaken begin 2016.

De Duitse veiligheidsdiensten vermoeden dat een leger hackers geleid wordt door de Russische geheime diensten FSB, GRU en de SVR. Het zou gaan om een hackersteam van zo een 4.000 man. De Amerikanen hebben ook een zogenaamde ‘cyberteam’ dat ook bestaat uit duizenden hackers.