Hackers eisen 750.000 euro losgeld aan bitcoins van gemeente Hof van Twente

Een groep cybercriminelen eist 750.000 euro van de Overijsselse gemeente Hof van Twente in verband met gijzeling van de computersystemen.

Dat meldt de Volkskrant na contact met de hackers. De groep heeft naar eigen zeggen 40 terabyte aan back-upbestanden van de gemeente in handen. Het gaat volgens de hackers om gemeentelijke informatie, waaronder e-mails en persoonlijke gegevens van burgers.

Door de cyberaanval werden 24 virtuele servers van de gemeente Hof van Twente vernietigd. De back-upsystemen zijn vervolgens gegijzeld en op slot gezet. De gemeente krijgt pas toegang als de hackers 50 bitcoins overgemaakt krijgen. De politie onderzoekt de zaak en zegt geen contact te hebben met de hackers.
Een criminele groep hackers die computersystemen van de Overijsselse gemeente Hof van Twente heeft gegijzeld, wil 750.000 euro om de bestanden weer vrij te geven. Dat schrijft de Volkskrant maandag na contact met de hackers.

De hack werd vorige week ontdekt nadat medewerkers van de gemeente niet meer konden inloggen. ‘Er werd duidelijk dat er sprake is van onbekende derden die zich toegang hebben verschaft tot onze systemen en de gegevens op al onze servers voor ons ontoegankelijk hebben gemaakt’, aldus burgemeester Ellen Nauta.