Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Hagenaar cel in voor runnen groot drugslab en produceren 750.000 euro drugs

Dave K., een 36-jarige man uit Den Haag, is veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en tien maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk, vanwege zijn betrokkenheid bij het exploiteren van een drugslaboratorium in Amersfoort.

Het laboratorium, gelegen op een bedrijventerrein in het hart van de stad, werd eind 2021 ontdekt door de politie, die grote hoeveelheden harddrugs aantrof.

Het drugslab kwam aan het licht nadat omwonenden klaagden over een indringende geur. Bij de inval vluchtte K., maar zijn DNA-sporen werden gevonden in het pand. Telefoonberichten bevestigden ook zijn betrokkenheid bij het drugslab, hoewel hij dit tijdens de zitting ontkende.

Het laboratorium, waar maandelijks naar schatting voor 750.000 euro aan synthetische drugs werd geproduceerd, bevatte onder andere een grote kookketel met 1300 liter amfetamine-olie, wat aanzienlijk explosiegevaar met zich meebracht. Het lab behoorde qua omvang en professionaliteit tot de top 3 van drugslaboratoria die destijds in Nederland werden ontmanteld.

Eerder dit jaar werd een andere persoon uit Den Haag al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden wegens betrokkenheid bij de drugproductie in het betreffende pand.