Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Hagenaar hoort gevangenisstraf tegen zich eisen voor organiseren grote cocaïnetransport

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 10 jaar cel geëist tegen een man uit Den Haag in verband met het voorbereiden van een grote cocaïnetransport.

Naar aanleiding van een tip uit het buitenland werd in december 2016 een onderzoek gestart naar de 38-jarige verdachte. De man werd getapt en had volgens justitie veel versluierde gesprekken waaruit bleek dat hij mensen had in de havens van Antwerpen en Rotterdam die drugs uit containers konden halen voordat die door de scan gingen.

Om dat buiten zicht te doen werd 50.000 euro betaald om de container een nachtje in een loods te kunnen stallen. Verder had de Hagenaar contact met een 38-jarige Leidenaar die op Schiphol werkte in de bagageafhandeling. Ook via die route kon cocaïne Nederland binnen worden gesmokkeld.

Volgens de officier van justitie verschoof de Hagenaar tijdens het onderzoek zijn activiteiten steeds meer van ’troubleshooter’ voor de drugssmokkelaars tot het zelf organiseren van drugstransporten. Enkele keren vloog hij zelf nar Colombia en Peru en verbleef daar enkele dagen. Het OM vermoedt voor een ontmoeting met leveranciers. Ook nam hij verschillende keren met een 46-jarige ‘zakenpartner’ uit Amsterdam het vliegtuig naar Spanje. Daar hadden ze dan een afspraak met ‘de oude man’, mogelijk de financier van de transporten. Waar hij de dure vliegtickets van betaalde is niet duidelijk. De Hagenaar heeft namelijk geen legaal inkomen.

Op 28 juni 2017 hield de politie de man aan in zijn woning en troffen een vacumeerapparaat, die gebruikt wordt bij het verpaken van blokken cocaïne aan. Na verder onderzoek werd er ook een blok cocaïne gevonden en in beslag genomen. De politie heeft naast de Hagenaar nog zeven medeverdachten aangehouden.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de voorbereiding van drugssmokkel en ook aan drugshandel. Tegen de Hagenaar is tien jaar cel geëist en tegen de ander medeverdachten werden straffen tot vier jaar geëist, door het OM. De rechter doet binnenkort uitspraak.