© Instagram

Half miljoen cash, crypto, dure horloges en veel designerkleding gepakt bij invallen woonwagenkampen

De politie heeft bij de grote actie en invallen in woonwagenkampen en andere locaties in Nederland en Spanje, onder meer een half miljoen cash, crypto, dure horloges en veel kleding aangetroffen in beslag genomen.

Het onderzoek van de recherche werd in november 2019 gestart naar een organisatie die zich op grote schaal bezighoudt met de productie en handel van synthetische drugs en het witwassen van crimineel vermogen. De afgelopen jaren werd een groot aantal drugslabs opgerold en werden meerdere personen aangehouden en vervolgd. Met de invallen en aanhoudingen denken politie en het OM enkele spelers achter een deel van deze labs te pakken te hebben. Bij de actie zijn negen personen aangehouden in de leeftijd van 26 tot 74 jaar oud afkomstig uit Eindhoven, Best en Oirschot. Eén van hen, een 41-jarige man, was al gedetineerd en is in zijn cel aangehouden. Ze worden onder andere verdacht van witwassen, de productie en handel in synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie.

Na de aanhoudingen in Eindhoven, Oirschot en Best begon de politie met doorzoekingen van een groot aantal panden. Het ging om meer dan veertig woningen en bedrijven in Eindhoven, Best, Nuenen, Oirschot, Helmond, Zandvoort, Den Bosch, Waalre, en Oeffelt. In Spanje zijn ook panden doorzocht. Het gaat om twee woningen in Málaga en Marbella. De politie zocht naar zaken die in verband kunnen worden gebracht met de productie van en handel in synthetische drugs. Ook is gezocht naar geld en luxegoederen. Bij de actie waren in totaal ruim duizend opsporingsambtenaren betrokken.

Op het terrein zijn zeker acht doorzoekingen van woningen gedaan. Het gaat onder meer om woningen van de aangehouden verdachten. Ook in en om het terrein wordt gezocht door specialisten van de politie en defensie. De bewoners moesten hun woningen verlaten tijdens het onderzoek en kunnen later terugkeren.

Naast kleine hoeveelheden hasj, cocaïne en amfetamine vonden we 10 kilo crystal meth, en 65 ponypacks, 2 liter PMK, enkele kilo’s BMK glucidezuur, mapa grondstoffen en benodigdheden. Bij de zoektochten werden op verschillende adressen ook zakken vol dure horloges aangetroffen. Daarnaast is een grote hoeveelheid kleding, 136 kilo zwaar vuurwerk en een aantal manegepaarden en bijna 30 auto’s en een scooter in beslag genomen. Tenslotte is er een zogenaamd ‘jammer’, een aantal gsm telefoons, laptops, gegevensdragers en encryptietelefoons gevonden die nader onderzocht gaan worden.

Het onderzoek gaat volgens de politie de komende weken volop verder. De aangehouden verdachten zitten vast en worden verhoord. Ze zitten in volledige beperkingen en mogen geen contact hebben met de buitenwereld. Om die reden zijn politie en het OM terughoudend met berichtgeving over de zaak. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.