‘Hamza B. zit in donkere mensonterende bunker’

Hamza B. de Amsterdammer die onlangs door het gerechtshof in Tanger in hoger beroep is veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, krijgt volgens zijn advocaat Gabriël Meijer een ‘vernederende en mensonterende behandeling’ en is in een soort van donkere bunker/cel geplaatst.

Dat meldt De Telegraaf. Dit zou zijn gebeurd op basis van informatie uit Nederland dat Hamza B. mogelijk vluchtgevaarlijk zou zijn. Gabriël Meijer heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie om tekst en uitleg gevraagd.

De isoleercel waarin Hamza is geplaatst wordt volgens Meijers zeker drie keer per dag ‘op provocerende en intimiderende wijze’ doorzocht. Dit zou te maken hebben met signalen uit Nederland dat Hamza vluchtgevaarlijk zou zijn.

Hamza B. uit Amsterdam wordt door het OM medeverantwoordelijk gehouden voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in december 2012. Twee medeverdachten zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Hamza B. is in Marokko veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor zijn betrokkenheid. Hij is in cassatie gegaan tegen die straf.