Handelaar exclusieve horloges uit Friesland verdacht van fraude en valsheid in geschrifte

Justitie verdenkt een handelaar in exclusieve horloges van belastingfraude en valsheid in geschrifte.

De verdachte, een 27-jarige man uit Friesland, voerde in de periode 2019-2020 exclusieve horloges in uit het buitenland in de Europese Unie (EU) zonder hierover belasting te betalen. Ook gebruikte hij in dat kader opzettelijk valse inkoopverklaringen die hij aan een bank voorlegde. Het OM eiste voor de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, uiteindelijk een werkstraf van 240 uur en 9 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk tegen de verdachte.

De zaak kwam aan het rollen nadat de douane in het najaar van 2020 een zending van 40 Rolex-horloges wisten te onderscheppen tijdens een controle. De horloges, met een totale waarde van bijna een half miljoen euro, waren onderweg naar het adres van het bedrijf in Urk waar de verdachte werkt. Uit nader onderzoek door de FIOD bleek dat de man deze horloges invoerde vanuit de VS, Canada en Hong Kong voor een veel te lage douanewaarde en zonder hierover invoer-btw te betalen. De verdachte deed het voorkomen alsof hij de horloges binnen de EU kocht met toepassing van de zogenoemde margeregeling, terwijl hij in werkelijkheid horloges importeerde van buiten de EU.  

‘De verdachte wist hoe laat het was en welk risico er gloorde aan de horizon; in een WhatsApp-bericht heeft hij het over een mogelijke boete. Maar het stadium van boetes is hier ruimschoots gepasseerd want daarvoor is alleen al het financiële belang van deze zaak te groot. In totaal heeft de verdachte voor een waarde van ruim € 1,7 miljoen aan horloges ingevoerd waarover ten onrechte geen 21% omzetbelasting is aangegeven en betaald. Het belastingnadeel is berekend op € 373.000. Dat is een hoop belastinggeld dat de samenleving is misgelopen’, aldus de officier van justitie. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.