Handelaren illegaal vuurwerk aangehouden na onderzoek politie op internet

De politie heeft na onderzoek op het internet een aantal handelaren in illegaal vuurwerk aangehouden.

Op 23 december werd een 26-jarige man uit Lith aangehouden op de Osseweg in Berghem toen rechercheurs zagen dat hij vuurwerk probeerde te verkopen. Bij zijn aanhouding had de man maar liefst 300 cobra’s bij zich. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Enkele uren daarna rond 15.00 uur werd een tweede vuurwerkhandelaar aangehouden op De Hoge Schans in Rosmalen op het moment dat hij vuurwerk aan het verhandelen was. Ook deze verdachte, een 35-jarige man uit Den Bosch, was in het bezit van 300 stuks cobra 6. Tijdens een onderzoek in zijn woning werden ook nog eens 1000 nitraten gevonden.

De beide verdachten zitten voorlopig vast en worden dinsdag voorgeleid aan de rechter commissaris. Het onderzoek naar handel in illegaal vuurwerk is in volle gang.

De politie is steeds meer actief op het internet en zoekt via open bronnen naar informatie over of aanwijzingen voor strafbare feiten, zoals bijvoorbeeld op handen zijnde ordeverstoringen of de illegale handel in vuurwerk. OSINT (Open Source Intelligence) zoals dat heet, is dus in feite onderzoek doen naar informatie op het internet die eigenlijk voor iedereen beschikbaar is. Via dit principe en het onderzoek dat daarop volgde kwamen de agenten ook de beide vuurwerkhandelaren op het spoor, meldt een woordvoerder.