Heroïne kopstuk van Belgische ‘Bende van 700 miljoen’ na 11 jaar op de vlucht gepakt

Een voortvluchtige kopstuk van een bende heroïnesmokkelaars uit België, is na 11 jaar op de vlucht gepakt in Montenegro.

Volgens Belgische media werd Bayram B. in 2009 samen met twee andere familieleden bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel. De mannen maakten onderdeel uit van de ‘Bende van 700 miljoen, de organisatie rond de Antwerpse smokkelaar Paulus Meyer.

De Turkse B. en zijn medeverdachten regelden volgens de Belgische justitie in opdracht van Meyer transporten met schroot van Turkije naar Nederland. Dat bleken dekmantels te zijn voor transporten heroïne. De Belgische autoriteiten onderschepten tijdens het onderzoek naar de drugsbende bijna 100 kilo heroïne. Het ging destijds om een record.

B. werd toen opgepakt en zat enkele maanden in voorarrest. Nog voor de rechtszaak van start ging werd de verdachte het land uitgezet door de dienst Vreemdelingenzaken. Hierdoor kreeg hij geen dagvaarding en werd ook niet officieel op de hoogte gesteld van zijn veroordeling tot vijf jaar.

Na 11 jaar op de vlucht werd B. in augustus 2020 aangehouden in Montenegro. Toen bleek dat België op zoek was naar hem. Of hij nu wordt uitgeleverd aan de Belgische autoriteiten is nog niet bekend.