Hoge Raad: Gekraakte pgp-berichten niet onrechtmatig in zaak Mocro Maffia liquidatie IJsselstein

De Hoge Raad heeft bepaald dat justitie gekraakte pgp-berichten mocht gebruiken in de strafzaak tegen twee mannen. De verdachten zijn veroordeeld voor een liquidatie in IJsselstein.

Samir Erraghib werd in april 2016 op een parkeerplaats bij zijn woning, een flat aan de Lanceerbaan in IJsselstein, geliquideerd. Op het moment van schieten wilde hij net zijn dochtertje naar Arabische les brengen. De schutters openden het vuur en liquideerden het slachtoffer. Toen de twee mannen wilden wegrijden weigerde hun vluchtauto, een BMW, te starten. Een eerste verdachte, Abdelghani el H., werd al vrij snel opgepakt in de omgeving. Agenten troffen hem verstopt aan in een tuinhuisje in de buurt. Een paar dagen later werd de tweede verdachte, Bowy T., aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

Tegen de verdachten zijn gekraakte pgp-berichten gebruikt als bewijs. De twee kregen langdurige gevangenisstraffen van 22 jaar opgelegd. Eén van de twee is tegen zijn veroordeling in cassatie gegaan. Volgens de advocaat zouden de berichten onrechtmatig zijn verkregen. ‘Het is alsof KPN of een ander telecombedrijf zomaar wordt binnengevallen en de gehele inboedel wordt meegeroofd om te kijken wie een fout bericht verstuurt’, zei advocaat Inez Weski in 2017 tijdens de strafzaak tegen haar cliënt Danny M., de eigenaar van Ennetom, één van de gekraakte pgp-leveranciers van de afgelopen jaren.

Nu heeft de Hoge Raad bepaald dat de berichten niet onrechtmatig zijn en gebruikt kunnen worden tegen de verdachten. Dat is een belangrijke winst voor justitie die van plan is vele verdachten te vervolgen naar aanleiding van onder meer de schat aan informatie uit de gekraakte pgp-berichten van o.a. Ennetcom, Sky ECC en ANOM.