Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Hoge Raad: Ontsleutelde PGP berichten uit Frankrijk geldig als bewijs in Nederlandse strafzaken

Ontsleutelde PGP berichten van Sky ECC en Encrochat mogen van de Hoge Raad worden gebruikt in strafzaken.

De Nederlandse rechters hebben groen licht gekregen om ontsleutelde berichten uit gehackte cryptotelefoons, verkregen via samenwerking met Franse autoriteiten, als bewijsmateriaal te gebruiken in strafzaken. Dit oordeelde de Hoge Raad vandaag, nadat de rechtbanken in Leeuwarden en Zwolle om duidelijkheid hierover hadden gevraagd.

De beslissing van de Hoge Raad volgt het advies op van de advocaat-generaal (AG), die eerder al had gesteld dat Nederlandse rechters niet zelf hoeven te onderzoeken of het bewijs rechtmatig is verkregen door de Franse autoriteiten.

De Hoge Raad baseert zijn oordeel op het ‘interstatelijk vertrouwensbeginsel’, wat inhoudt dat er algemeen vertrouwen is in het rechtssysteem van een andere staat. Dit vertrouwensbeginsel maakt het nader onderzoeken van de rechtmatigheid van het bewijs overbodig.

De Hoge Raad voegde eraan toe dat er slechts een uitzondering kan worden gemaakt als er in het buitenland definitief is vastgesteld dat het daar uitgevoerde onderzoek niet in overeenstemming met de geldende regels is verricht.

De rechtbanken in Zwolle en Leeuwarden hadden gewacht op het oordeel van de Hoge Raad voordat ze verschillende drugszaken konden behandelen. Het bewijsmateriaal in deze zaken was verkregen uit ontsleutelde informatie van berichtendiensten EncroChat en SkyECC.

De Franse autoriteiten hadden de mogelijkheid om live mee te lezen met de berichten van criminelen en deelden deze vervolgens met hun Nederlandse collega’s. Met het bewijs zijn hier veel strafzaken gestart inzake onder meer drugs en geweldsdelicten.

Met deze uitspraak van de Hoge Raad is er nu duidelijkheid gekomen over de geldigheid van het bewijsmateriaal dat is verkregen via deze internationale samenwerking. Dit opent de deur voor een groot aantal strafzaken waarin de ontsleutelde berichten als belangrijk bewijs kunnen dienen.

Het gebruik van cryptotelefoons door criminelen vormt al geruime tijd een uitdaging voor opsporingsdiensten. Dankzij de samenwerking tussen Nederland en Frankrijk is er een belangrijke stap gezet in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit.