Hogere straf voor in vuilniszak helpen ontsnappen gedetineerde uit gevangenis Rotterdam

In hoger beroep heeft een verdachte een hogere straf opgelegd gekregen voor het helpen ontsnappen van een gedetineerde in een vuilniszak uit de gevangenis De Schie in Rotterdam.

De verdachte zou op 28 december 2018 een gedetineerde in een grote blauwe vuilniszak naar buiten hebben gedragen. De behulpzame man werd die vrijdag zelf vrijgelaten uit de gevangenis omdat hij zijn straf had uitgezeten.

Het hof oordeelt dat hulp bij ontsnapping een ernstig feit is, dat een ondermijnend effect heeft op de rechtsstaat en het gezag van rechterlijke uitspraken. Voor zulke feiten is in beginsel alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Het hof legt de man echter een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op omdat de man, die in het verleden vaker is veroordeeld, sinds zijn laatste veroordeling een positieve weg is ingeslagen en onder streng toezicht van de reclassering staat.

De 30-jarige man heeft een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 75 dagen voorwaardelijk. Eerder kreeg de verdachte van de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden opgelegd.