Hollandse pinners gezocht (UPDATE)

De spectaculaire digitale bankroof die in februari van dit jaar heeft plaatsgevonden, waarbij (nog) onbekende daders ruim € 30.000.000,- hebben buitgemaakt, houdt de gemoederen nog druk bezig. Dit keer is de Duitse politie op zoek naar enkele verdachten inzake de bankroof. Zij vermoeden dat het hier weleens om Nederlanders zou kunnen gaan. Derhalve wordt de hulp van het Nederlandse publiek ingeschakeld.

Bij de bankroof hackten onbekende daders meerdere servers van verschillende bedrijven waarbij ze onder meer wisten binnen te dringen in het beveiligde systeem van een Indonesische onderneming die de automatisering regelde voor een bank in Oman. Door onder meer de kaartlimiet van bestaande creditcardrekeningen buiten werking te stellen, wisten de onbekende daders essentiële informatie te bemachtigen over bankrekeningen en creditcards. Het ging dan om bijvoorbeeld om pincodes en gegevens die voor de beschrijving van een magneetstrip op een creditcard essentiël zijn.

Alle buitgemaakte informatie werd vervolgens naar verschillende personen, verdeeld over 23 landen, gestuurd die met de info passen konden maken. Met de passen werdt op 19 februari 2013 in een tijdsbestek van 24 uur circa € 30.000.000,- opgenomen. Dit gebeurde in Japan, Groot-Brittannië, Canada, Rusland, VS, Italië, Estland, de Verenigde Arabische Emiraten, Letland, Maleisië, Thailand, Egypte, Oekraïne, Spanje, Roemenië, Mexico, België, Dominicaanse Republiek, Pakistan, Sri Lanka, Indonesië, Colombia en Duitsland.

Ten tijde van de bankroof kon de Duitse politie al twee Nederlandse verdachten aanhouden. Het gaat om een 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon. Beide zijn afkomstig uit Den Haag en zitten nog in voorlopige hechtenis in Duitsland.

Inmiddels is onderzoek in een volgend stadium en beschikt het onderzoeksteam over beelden van bewakingscamera’s bij enkele pinautomaten. Uit onderzoek is gebleken dat deze gezochte pinners vermoedelijk uit Nederland komen, dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Klik hier voor foto’s.

(UPDATE)

Twee personen zijn inmiddels herkend. Het gaat om twee mannen van 32 en 51 jaar oud.

Bron: Politie