Het hoe en waarom Holleeder is aangehouden

Inmiddels is meer bekend geworden over het hoe en waarom Willem Holleeder vandaag is aangehouden. De aanhoudingen zijn gebeurt naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar een Nederlands misdaadorganisatie. Volgens justitie zou deze groep zich vermoedelijk sinds 2009 bezig houden met witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs.

De hoofdverdachten in dit zogenaamde Hollandse netwerk zijn een 48-jarige man uit Beverwijk en een 43-jarige man zonder geregistreerd adres. Hij bleek een luxe penthouse in Hilversum te bewonen, aldus het OM.

Justitie heeft vandaag groots uitgepakt en invallen op verschillende plekken in Nederland gedaan. Daarbij zijn 450 rechercheurs ingezet, onder leiding van 5 rechter-commissarissen en 13 officieren van justitie. Tevens zijn een aantal bedrijfspanden, safeloketten bij banken en twee sportscholen in Beverwijk doorzocht.

Bij de invallen is beslag gelegd op om en nabij de 100 klokkies, (gepantserde) auto’s, enkele tonnen aan contant geld en drie vuurwapens. Daarnaast is er beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie. In het penthouse in Hilversum is tevens beslag gelegd op de inboedel.

Tegelijkertijd vonden ook nog eens acht doorzoekingen plaats in woningen en kantoren in Amersfoort, Rijnsburg en Breda en in de Amsterdamse diamantbeurs. Dit onderzoek is gericht op twee ondernemers uit Rijnsburg en Amersfoort, die vermoedelijk met hun exclusieve horlogehandel betrokken zouden zijn bij het witwassen van crimineel geld.

Volgens justitie zal het opsporingsonderzoek ook de komende maanden nog in volle gang zijn. De aangehouden verdachten worden deze week nog voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem.