Willem Holleeder bij College Tour © NTR

Holleeder-tape: ‘Ik ben geen verrader. Dat ben ik nooit geweest, dat zal ik ook nooit worden.’

Misdaadjournalist Peter R. de Vries gaat de zogenoemde ‘Holleeder-tape’ afspelen op televisie waarin Willem Holleeder praat over zijn rol in het criminele milieu en andere vermeende betrokkenen zoals Dino Soerel.

Volgens de advocaten van Soerel, Ficq & Partners, gaat het hier om bedenkelijke journalistiek door De Vries. Omdat de advocaten denken dat de misdaadjournalist selectief geluidsopnames ten hore zal brengen op tv hebben ze besloten om het volledige transcript van het gesprek tussen De Vries en Willem Holleeder vrij te geven. Hieronder een paar opmerkelijke quotes uit de Holleeder-tape.

De bedoeling is Peter, ik heb een slechte ervaring he met êuh, de laatste periode heb ik dus iets meegemaakt wat ik euh echt veel te ver vind gaan weet je. Als dat soort maffíapraktijken door advocaten wordt gepleegd, dan euh dan ben je van god los. Dan euh ken alles en ken iedereen onschuldig vastzitten en noem maar wat op. Dan is het maar net wat de heren en de dames willen.

Kijk, vooropgesteld Peter, ik ben geen verrader. En dat ligt ook helemaal niet in mijn lijn. Dat ben ik nooit geweest, dat zal ik ook nooit worden. Maar ik wil euh…kijk ik heb gedacht aan codicil he Peet, maar ik ken onmogelijk een codicil bij de notaris neerleggen, omdat met die ervaringen die ze hebben met Endstra, he mijn naam, nu dan ligt het dezelfde dag bij de politie.

Dus ik heb lang nagedacht of ík iemand kon vertrouwen. Waardoor ik dit zou kunnen nalaten, voor het geval ik bijvoorbeeld of aan een onnatuurlijke dood zou sterven he, doordat ik toch niet helemaal heb gedaan wat ze willen en het toch anders is gelopen waardoor ze mij straks verantwoordelijk houden van het feit dat het niet lukt wat ze willen. He, want euh…zo makkelijk is het ze ook niet gemaakt door mij, want ik ben natuurlijk niet helemaal gek. Ja en tenzij hun dan. . . kijk als het hier bij blijft en ik heb verder geen last van Peter, dan wil ik het er bij laten.

En dan hou ik het voor een euh ja hoe moet ik dat zeggen, als een wetenschap die ik dan deel met jou. En tenzij ze me dus verder gaan framen, ja dan zou ik eventueel bereid zijn om dat ook dan alsnog wereldkundig te maken he. Maar vooropgesteld, is het voornamelijk te doen, wat mij betreft, om dat als ik aan een onnatuurlijke dood sterf. Want door het feit dat wat die mevrouw Ficq heeft gedaan, ja, daar heeft ze mij in een positie gebracht, want ik ga namelijk niet precies doen wat hun mij opgedragen hebben om te doen. Wat mevrouw Fícq….

En als ik bijvoorbeeld door een onnatuurlijke dood kom te overlijden, met name doordeze situatie die ik nu meegemaakt heb. Dan zou ik heel graag willen Peter dat je het wel wereldkundig voor me maakt, En mocht het dat níet niet euh…mocht ik door een gewone dood sterven, dan is het aan m’n nabestaanden of ze of dan ken jij aan de nabestaanden vragen of hun er bezwaar tegen hebben om het alsnog te doen. Want ik vind wel dat wat er gebeurd is dat dat gewoon aan de tand gevoeld moet worden.

En dat is een afspraak Peter, kijk ik wil niet onnodig ellende veroorzaken. En ik wil ook niet onnodig mijzelf in gevaar brengen. Dus ik wil dit echt gewoon vertrouwelijk houden. Maar het is wel zo belangrijk dat ik vind dat ik het moet bespreken met je.

Daarop reageert Peter R. de Vries als volgt: Nou ja. Helder Willem. lk kan je daar, ik kan je zeggen dat ik je beloof dat ik het niet openbaar zal maken, tegen jouw wil. Dat ik dat uitsluitend doe als jij een onnatuurlijke dood krijgt en dat als je een natuurlijke dood sterft dat ik dat eerst zal afstemmen met je nabestaanden en pas als daar uitdrukkelijk overeenstemming over is dat ik er dan pas wat mee doe. En eerder onder geen enkele omstandigheid tenzij jij bij je leven anders beslist.