De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Honderd zwaarbewapende criminelen rijden politie klem na aanhouding sicarios drugskartel

In Mexico hebben agenten onder dreiging twee sicarios van een drugskartel vrij moeten laten.

Het incident vond volgens lokale media op 22 december plaats in Chichihualco in Guerrero. Twaalf agenten probeerden twee gewapende mannen aan te houden op een snelweg. De verdachten sloegen op de vlucht en er ontstond een achtervolging. Op een gegeven moment wisten de agenten het voertuig klem te rijden en de verdachten aan te houden. Het bleek te gaan om leden van het Los Tlacos-kartel. De twee waren gewapend met machinegeweren waaronder een MP5 en een AK-47.

Toen de agenten de verdachten wilden meenemen en wegreden, werden ze enkele kilometers verderop klemgereden. Zeker honderd zwaarbewapende criminelen in tientallen voertuigen bedreigden de agenten. De sicarios dwongen de politie om de arrestanten vrij te laten, hun wapens en auto terug te geven. De agenten hebben dit ook per direct gedaan. Daarna zijn de criminelen zonder problemen en al schietend in de lucht weggereden.

Los Tlacos, ook bekend als ‘La Sierra’, is een drugskartel onder leiding van Onésimo Marquina Chapa, alias ‘El Necho’, bestaande uit voormalige leden van de algemene politie van Heliodoro Castillo. Ze zijn momenteel verwikkeld in een bloedig conflict met La Bandera, een vleugel van Los Guerreros Unidos, om de controle te krijgen in de regio rond Iguala.