Gucci schoenen. © crime-nieuws.nl

Honderden ‘foute’ webshops van oplichters uit de lucht gehaald door de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft honderden ‘foute’ webwinkels uit de lucht laten halen. Het gaat om winkels die beweerden merkkleding met zeer hoge kortingen te verkopen. In werkelijkheid bleek het te gaan om nep-artikelen of werden bestellingen nooit afgeleverd.

De Consumentenbond onderzocht duizenden webwinkels die claimden luxe merkproducten te verkopen. In veel gevallen werd gebruik gemaakt van bestaande domeinnamen die verlopen waren. Het voordeel hiervan is dat het www adres al bekend is in Google en je dus automatisch hoger komt in zoekopdrachten.

Er is vervolgens een lijst opgesteld met 2000 verdachte sites. In Nederland werden hierbij 850 sites uit de lucht gehaald. Het gaat om namen zoals adidasschoenen.co.nl, kinderkledingsdekleineaapjes.nl en americanvintagekleding.nl. De namen van de websites doen suggereren dat het hier gaat om een echte kleding webshop.

Verder zijn er ook websites uit de lucht gehaald met minder logische namen zoals arnhemwilookgeenkunstenkluster.nl, landschapsveiling.nl, salonkappennou.nl en paaldansstudio-alphen.nl. Dit zijn niet gelijk namen waarvan je verwacht kleding te scoren op hun site.

Dit soort websites worden massaal opgericht door oplichters en andere criminelen. Wereldwijd zijn er naar schatting 700.000 van dit soort nep webshops actief. De nepwinkels bieden vooral schoenen, kleding, tassen en zonnebrillen aan van bekende merken, zoals Nike en Adidas, Gucci, Hugo Boss, Ralph Lauren en Tommy Hilfiger.