© Pexels

Honderden gesprekken tussen advocaten en cliënten opgenomen in gevangenissen door foutje

In gevangenissen zijn gesprekken tussen advocaten en hun cliënten per ongeluk opgenomen.

Tussen 2013 en 2018 zijn in verschillende penitentiaire inrichtingen naar schatting rond de 25.000 gesprekken tussen advocaten en cliënten opgenomen. Het opnemen van deze gesprekken is wettelijk niet toegestaan. Dat concludeert een onderzoekscommissie die in opdracht van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) een onderzoek heeft ingesteld naar de kwestie.

Het onderzoek werd ingesteld nadat in 2018 bleek dat er een programmeerfout zat in het telefoonsysteem. Hierdoor werden gesprekken tussen advocaten en hun cliënten ten onrechte opgenomen. De commissie vond tijdens het onderzoek nog een programmeerfout. Beide foutjes zaten er al vanaf het moment dat het systeem in gebruik werd genomen, in 2013.

Na acht maanden worden gesprekken automatisch gewist. In de acht maanden voordat de fout werd opgemerkt werden er 3313 gesprekken opgenomen. Op basis van dát aantal schat de commissie dat er sinds 2013 rond de 25.000 opnames moeten zijn gemaakt. Honderden gesprekken, zeker 313, zouden tussen advocaten en cliënten zijn geweest.