© Crime-Nieuws.nl

Hoofdverdachte afpersing fruitbedrijf Hedel aangehouden voor in gevangenis opdracht geven brandstichting en schietpartijen

De hoofdverdachte van afpersing van fruitbedrijf De Groot Freshgroup is voor de derde keer aangehouden.

Verdachte Ali G. zat al vast in verband met de afpersingen en is nu opnieuw aangehouden. Hij wordt nu verdacht van het opdracht geven vanuit de gevangenis voor het schieten op vier woningen in de Bommelerwaard en het in brand steken van een woning in mei en juni van dit jaar. Hiervoor werden eerder al zeven verdachten aangehouden. De adressen van deze vijf woningen konden, ondanks een aantal kennelijke vergissingen, worden herleid tot adressen van werknemers van het fruitbedrijf in Hedel.

Het is de derde keer dat de man is aangehouden in deze geruchtmakende zaak. De afgelopen twee jaar is er veel onderzoek gedaan, en telkens vindt het onderzoeksteam nieuwe bewijsmiddelen die volgens een woordvoerder leiden naar de hoofdverdachte. De raadkamer van de rechtbank heeft op 16 december 2021 besloten dat de man voor de nieuwe verdenkingen de komende negentig dagen vast blijft zitten.

Op 14 december zijn er ook twee nieuwe verdachten aangehouden en zijn hun woningen doorzocht. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van verijdelde aanslagen in december vorig jaar in Hilversum. Het gaat om twee mannen van 36 en 32 jaar uit Bussum. Zij zijn vandaag door de officier van justitie voorgeleid bij de rechter-commissaris en deze heeft de bewaring voor de duur van 14 dagen bevolen. Alle drie de verdachten zitten in volledige beperkingen en vanwege het onderzoeksbelang kunnen op dit moment geen verdere inhoudelijke mededelingen worden gedaan.

De eigenaar en medewerkers van het bedrijf worden al enige tijd bedreigd door drugscriminelen. Aanleiding hiervoor zou de onderschepping van een partij cocaïne zijn. Er zijn onder meer handgranaten achtergelaten en panden beschoten in de reeks geweldsincidenten. Het totaal aantal aanhoudingen voor de incidenten rond het fruitbedrijf komt inmiddels uit op 23. Er zijn verschillende mensen veroordeeld, het merendeel van de verdachten zit nog in de cel en een deel wacht hun rechtszaak in vrijheid af. In februari 2022 staat er een eerste reeks inhoudelijke zittingen gepland in verband met de afpersing en reeks geweldsincidenten.