Horecazaken gesloten in Arnhem in onderzoek witwassen crimineel vermogen

De politie heeft een man uit Arnhem aangehouden en vier horecapanden gesloten in een onderzoek naar witwassen. Het onderzoeksteam vermoedt dat de horecazaken gefinancierd zijn met crimineel verkregen vermogen.

Agenten deden een inval in de woning van de 65-jarige verdachte en namen 10.000 euro in beslag. Verder is ook een zeiljacht afgepakt. Gelijktijdig vielen agenten de horecazaken aan de Korenmarkt in Arnhem binnen en zijn de panden per direct door de burgemeester gesloten.

Het onderzoek naar de man werd gestart nadat de gemeente afgelopen najaar argwaan kreeg toen hij zich intensief bezig ging houden met de exploitatie van betreffende horecazaken. In korte tijd werden drie zaken overgenomen en gingen er verhalen rond over het criminele verleden van de man.

Dit signaal werd door de gemeente bij de politie gemeld en tevens werd het landelijk bureau Bibob ingeschakeld. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat de recherche in oktober 2017 een onderzoek is gestart naar de verdachte Arnhemmer.

In het daaropvolgende onderzoek bleek dat er bezittingen en investeringen werden gedaan van enkele honderdduizenden euro’s waarvoor geen legale herkomst was. De burgemeester van Arnhem heeft besloten de zaken direct te sluiten, in afwachting van de verdere resultaten van het rechercheonderzoek en het bureau Bibob.