In het dorpje La Tuna waar Chapo Guzmán’s moeder en familieleden wonen is vorige week iets bijzonders voorgevallen. Zeker 150 gewapende mannen stormden het dorpje binnen, schoten mensen dood en doorzeefden de woning van Chapo’s moeder.

Volgens lokale media stormde de grote groep mannen rond het middaguur het dorpje binnen en viel meerdere woningen binnen. Telefoon communicatielijnen werden doorgeknipt en mensen werden op straat doodgeschoten.

Ook Chapo’s moeder was doelwit. Uit haar woning werden twee auto’s gestolen, drie motoren en nog wat andere spullen. Chapo’s moeder bleef ongedeerd. De mannen vielen meerdere plekken tegelijk in La Tuna binnen. Veel mensen zijn uit angst gevlucht.

Wie het lef heeft gehad om zonder angst de woning van Chapo’s moeder binnen te vallen is niet bekend. Er gaan meerdere theorieën de ronde. Zo zou een conflict in het Sinaloa drugskartel ten grondslag hebben gelegen aan de gedurfde aanval. Vermoedelijk een conflict met Chapo’s zonen, Ivan en Alfredo, die diep in de drugshandel zitten.

Een andere theorie is dat de aanval is uitgevoerd in opdracht van de Beltran-Levya drugskartel. Dat zijn goede bekenden en grote vijanden van Chapo. In eerste instantie werkten ze samen maar op een gegeven moment gingen ze uit elkaar wat resulteerde in een bloedige oorlog. Chapo wordt ervan verdacht Alfredo Beltran Levya alias ‘El Mochomo’ te hebben verraden aan de FBI zodat zijn zoon vrij zou komen. ‘El Mochomo’ zit vast en Chapo’s zoon is vrij.

Het lijkt erop dat Chapo’s macht tanende is sinds zijn tweede arrestatie. Zijn zonen hebben de familiebusiness overgenomen maar er zijn altijd aasgieren op de loer. Chapo’s zonen zullen een harde en bloedige strijd moeten voeren om hun macht te houden en/of weer te pakken.