Willem Holleeder bij College Tour © NTR

Huurmoordenaar Jesse R. zegt ‘opdrachtgever’ Willem Holleeder niet te kennen

De tot levenslang veroordeelde Jesse R. heeft ontkend ooit als huurmoordenaar voor Willen Holleeder te hebben gewerkt.

De 52-jarige R. verscheen voor het gerechtshof van Amsterdam in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Volgens justitie speelde hij een belangrijke rol bij liquidaties voor Holleeder. Het gaat hierbij om de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. R. kreeg hiervoor uiteindelijk levenslang opgelegd.

De veroordeelde huurmoordenaar zegt onschuldig te zijn en niet betrokken te zijn geweest bij de liquidaties. Ook over de betrokkenheid van Holleeder verklaart hij dat het een gevolg was van geruchten. ‘De mensen die het werkelijk weten, gaan er niet over praten’. Verder verklaarde R. Holleeder helemaal niet zo goed te kennen. Hij heeft zelf wel een idee in welke hoek de daders gezocht moeten worden, maar diegene die hier meer over kunnen vertellen zijn dood of zullen zwijgen, aldus R. in de rechtbank.

Op de vraag of hij betrokken was bij de liquidatie van Heinekenontvoerder Cor van Hout (2003), reageerde hij afwijzend. Voor de liquidatie is R. nooit vervolgd maar volgens de rechtbank in Amsterdam zou hij daar wel bij betrokken zijn geweest. Dezelfde rechters veroordeelden Holleeder tot levenslang en zag wel een link tussen ‘De Neus’ als opdrachtgever en R. als uitvoerder van de liquidaties.

De liquidatie op Van Hout is volgens R. uitgevoerd door kroongetuige Fred Ros en iemand die hij ‘Jantje’ noemde. De informatie heeft R. van Jantje die hem vertelde de liquidatie in opdracht van topcrimineel Joh Mieremet te hebben uitgevoerd. Holleeder zou juist hebben geprobeerd om de moord op zijn zwager Van Hout te voorkomen.